Uvećava se dug za 98 miliona

Bez autora
Apr 05 2012

Vlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici, usvojila Informaciju o rezultatima pregovora sa Credit Suisse bankom u vezi sa zaključivanjem aranžmana u visini od 150 miliona eura i ovlastila ministra finansija Milorada Katnića da potpiše svu dokumentaciju, potrebnu za realizaciju kreditnog aranžmana. Kreditni aranžman sa Credit Suisse bankom iznosi 150 miliona eura, od čega se 52 miliona eura odnosi na refinansiranje postojećeg duga prema ovom kreditoru. To znači da će se, po ovom osnovu, državni dug Crne Gore povećati za 98 miliona eura, odnosno za oko tri procentna poena i iznosiće 48,1odsto BDP-a. Sredstva aranžmana biće otplaćivana u periodu od pet godina, a otplata kredita započeće 24 mjeseca od dana povlačenja sredstava.

Uvećava se dug za 98 milionaVlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici, usvojila Informaciju o rezultatima pregovora sa Credit Suisse bankom u vezi sa zaključivanjem aranžmana u visini od 150 miliona eura i ovlastila ministra finansija Milorada Katnića da potpiše svu dokumentaciju, potrebnu za realizaciju kreditnog aranžmana.

Kreditni aranžman sa Credit Suisse bankom iznosi 150 miliona eura, od čega se 52 miliona eura odnosi na refinansiranje postojećeg duga prema ovom kreditoru. To znači da će se, po ovom osnovu, državni dug Crne Gore povećati za 98 miliona eura, odnosno za oko tri procentna poena i iznosiće 48,1odsto BDP-a.

Sredstva aranžmana biće otplaćivana u periodu od pet godina, a otplata kredita započeće 24 mjeseca od dana povlačenja sredstava.

U cilju ispunjenja obaveze definisane Zakonom o budžetu za 2012. godinu kojim je planirano zaduživanje u iznosu od 230 miliona eura, Ministarstvo finansija je, od posljednjeg kvartala prošle godine, preduzimalo aktivnosti u cilju iznalaženja najboljeg načina zaduživanja, odnosno najpovoljnijeg kreditora.

"Na osnovu prikupljenih ponuda i obavljenih pregovora, Ministarstvo finansija je odabralo Credit Suisse banku kao kreditora koji je ponudio najpovoljnije uslove za kreditni aranžman. Dogovoreno je da aranžman sa Credit Suisse-om bude definisan u vidu izdavanja euro obveznica pomenutoj instituciji", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Imajući u vidu krajnje nestabilnu situaciju i limitiran pristup tržištima kapitala, posebno za države sa neinvesticionim rejtingom, kakva je Crna Gora, smatramo da je načelno dogovorena realizacija aranžmana sa Credit Suisse bankom dobro obavljen posao", tvrde u Minisatrstvu finansija.

Iz Minisatrstva finansija ističu da su uspjeli da obezbijede najveći dio sredstava, tačnije 160 od 230 miliona eura koliko je planirano da se država zaduži tokom 2012. godine.

Sredstva dobijena iz kredita koristiće se za potrebe finansiranja budžeta, servisiranje duga i stvaranje fiskalnih rezervi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik